Să faci un copil poate fi considerat un act de curaj si de mare responsabilitate! Fie că-i vorba de “alegerea” momentului potrivit (de cele mai multe ori alege el momentul și nu se potrivește deloc cu planurile tale de carieră, studii sau plimbări prin lumea largă), dar mai ales a modului miraculos în care reușești să-l ții în viață (mai ales în primul an!)
Ideea e că, indiferent de cât de bine reușești să-ți asumi rolul de părinte de copil mic și să te descurci cu toate provocările care vin la pachet…(de exemplu, să-i faci copilului o rutină de somn sau să-l ajuți să treacă cu bine de prima răceală serioasă)… nu se rezumă totul la planificări super detaliate, sfaturi venite din toate părțile (mai ales din cele necerute, de la alte mame “cu experiență”) și zeci de cărți și articole de parenting și sănătate pe care le devorezi de fiecare dată când prinzi o clipă liberă.
Vei descoperi că ceea ce face diferența de fiecare dată este ceva ce ai doar tu – intuiția de mamă! Tu cunoști cel mai bine nevoile copilului tău, tu știi când e obosit, flămând sau bolnav, chiar dacă el doar plânge.
Îmi amintesc cât de speriată am fost când s-a îmbolnăvit Mara, fetița mea, prima dată, în ciuda eforturilor mele de a-i oferi un mediu de creștere sănătos. Și cât de mult a contat faptul că mi-am ascultat intuiția și am luat cele mai bune decizii pentru a o ajuta, începând cu vizita la medic și până la identificarea celei mai bune opțiuni de tratament, care nu s-a limitat doar la rețeta indicată de acesta.
Sunt recunoscătoare și azi pentru că am ales să am încredere în mine și să nu mă limitez doar la sfaturi, cărți și rețete generale care există doar să mă ghideze în direcția bună.
Am învățat să iau decizii asumate și să nu mai privesc experiența de părinte ca un act de curaj, ci ca o călătorie fascinant de frumoasă!
Intuiția mea de mamă a devenit o unealtă valoroasă în creșterea copilului meu și o pot aplica inclusiv pentru a lua deciziile corecte în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru familia mea, indiferent de situație și provocări. Iar asta mi-a adus multe satisfacții de-a lungul timpului, despre care abia aștept să-ți povestesc în postările următoare.
Pe tine ce te-a ajutat să te descurci în situațiile dificile din viața de părinte?